A flavonoidok hatásai és a Previt+ Rezveratrol 

A hajósok a hosszú utazások alatt kevés friss zöldséghez jutottak, a skorbut rettegett betegség volt, mely halálozással is járt. Kb. 200 évvel ezelőtt rájöttek tapasztalatból, hogy a hagymában, fokhagymában, zöld növényekben ezt a hiányt pótló anyag van, és friss zöldségek nélkül hajó nem indulhatott felfedező útra. Ez a vitamin a C-vitamin volt. 1928-ban Szegeden Szent-Györgyi Albert fedezte föl és írta le a kémiai szerkezetét. (Nobel díjas kutató)

flavonoidKésőbb tisztán elő is tudták állítani (ez az Ascorbinsav), de hatása nem volt olyan széleskörű, mint a tisztítatlan, paprikából kivont vegyület és tovább folytatódtak a kutatások. 1936-ban sikerült a citrusfélékből kivonni egy másik fontos vegyületet: A  FLAVONOIDOKAT=P (P-permeabilitás faktor) vitamint,  amit  C2 vitaminnak nevezett el, mely az erek, hajszálerek törékenységét csökkenti. Számos flavonoid  vegyület képes a  C-vitamint stabilizálni, hatását fokozni. (A flavon sárga színűt jelent, ezért nevezik összefoglaló néven FLAVONOIDOKNAK)

A FLAVONOIDOK  gyűrűs vegyületek, melyek a növényi anyagcsere másodlagos termékei, szerepük: a növényi sejtekben alapvető védelmi funkciót töltenek be. Festékanyagok, melyek a túlzott fénytől védik a növényt, UV  fény ellen  is  védenek. Mikroorganizmusok, csigák, rovarok, gombák,  baktériumok, vírusok ellen nyújtanak védelmet a növényeknek. Szerepük még a növényi anyagcserében  enzimfolyamatokban vesznek részt,  de jelző-funkció szerepük is ismert a nitrogénmegkötő baktériumok számára. A gyűrűs alapvázhoz  legtöbbször cukormolekula (glikozid) kapcsolódik és ezek a leggyakrabban előforduló flavonoid vegyületek.

Ma már több mint 4000-féle különböző szerkezetű  flavonoidot ismer a tudomány. A kutatások a hatásaikról azóta is folynak. Több nagyobb csoportjuk ismert.

ÉLÉLMISZEREINK FLAVONOID TARTALMA

  • A növényi olajakban az olíva-olajban van a legnagyobb mennyiségű, mely a feldolgozás során csökkenhet.
  • Gyógynövények közül a Gingko biloba (Páfrányfenyő)  is jelentős mennyiségben tartalmaz flavonoidokat .
  • A VEGYES VIRÁGMÉZBEN apigenin és kvercetin  flavoniod található

A FLAVONOIDOK HASZNOSULÁSA AZ EMBERI SZERVEZETBEN:

Még ma is vizsgált, kutatott téma. A hasznos bélbaktériumokon a máj, és veseműködés kapcsán átalakulnak, de az összhatás mégis eredményes.

Ezt az úgynevezett Francia paradoxon is bizonyítja. A francia táplálkozás nehéz, sokszor zsíros ételekből áll, mégis jóval alacsonyabb a szív-érrendszeri  halálozás , mint  Amerika  vagy Európa  nyugati területein. Ezt a kicsit több zöldség fogyasztás és a KULTURÁLT, FLAVONOIDOKBAN GAZDAG KÖNNYŰ VÖRÖS-BORFOGYASZTÁSÁNAK KÖSZÖNHETI. Ez a tény már tudományosan is elismert, bizonyított.

FINNORSZÁG IS PÉLDA LEHET. 30 évvel ezelőtt  hasonló megbetegedési és halálozási arány volt a szív és érrendszeri betegségekben, mint  MA HAZÁNKBAN. Ott a helyes gazdaságpolitika és a  MEGFELELŐ OKTATÁS, TÁJÉKOZTATÁS MEGHOZTA AZ EREDMÉNYT. Ma Európában a legjobb  helyzetben vannak.

Táplálkozásukban a jóval több zöldség, gyümölcs, kevesebb, de jobb minőségű fehérje (házi tenyésztés és vadhúsok), kevesebb só-bevitel, valamint a kulturáltabb alkoholfogyasztás 30 év alatt megváltoztatta a megbetegedési, halálozási arányokat.

RESVERATROL resveratrol

Szintén a növényekben előforduló, nem flavonoid  típusú, de a polifenolok közül kiemelkedő vegyület. Főleg a gyümölcsök, termések héjában a héj második, harmadik sorában fordul elő. Főleg a szőlőben, vörös szőlőben, vörösborban, magban, kocsányban található meg.

A növény immunválaszként termelt vegyülete, mely a fertőzésektől védi. Mennyisége a klíma, a talaj és a növénykezelés (kevés permet) függvénye.

Hatásai:

  • Embereknél: csökkenti a vérlemezkék (thrombocyták) összetapadását, ezzel a trombózisok kockázatát.
  • Állatkísérletekben: csökkenti a rákkeltő anyagok szintézisét.

A FLAVONOIDOK TUDOMÁNYOSAN IGAZOLT HATÁSAI EMBERNÉL

  1. Antioxidáns (szabadgyökfogó hatás)
  2. Immunrendszer erősítő, gyulladáscsökkentő hatás
  3. Antiallergen hatás
  4. Enzimek aktivitásának módosítása (kóros irányba tolódás gátlása)
  5. Vírus és baktérium ellenes hatás
  6. A bél hasznos baktérium flórájának támogató hatása (Inulin)
  7. Májműködés, máj méregtelenítő munkájának fokozása
  8. Az erek, hajszálerek áteresztő képességének javítása, érelmeszesedés gátlása
  9. A fenti tulajdonságok egymással SZOROSAN ÖSSZEFÜGGNEK, ÉS EGYMÁS KÖVETKEZMÉNYEI 

Májvédő hatás a szabad-gyökfogó hatással, az allergia ellenes: egy enzimgátlással (lipooxigenase gátlással) magyarázható.

A helyes táplálkozás és életmód mellett a betegségek megelőzésében komoly szerepe lehet a PRETVIT+ REZVERATROL-nak is.

A PREVENT+ REZVERATROL TARTALMAZ:

  • B VITAMIN KOMPLEXET,
  • FOLSAVAT,
  • PABA-T,
  • C-VITAMINT,
  • CITRUS BIOFLAVONOID KIVONATOT,
  • RESVERATROLT

ADAGJA:

  • FELNŐTTEKNEK NAPI 1 Tabletta
  • GYERMEKEKNEK 1-6 ÉVES KORIG 1/3-TABLETTA PORRÁ TÖRVE
  • 6-12 ÉV KÖZÖTT 1/2 TABLETTA NAPONTA REGGELENTE GYÜMÖLCCSEL, GYÜMÖLCSLÉVEL 

Mellette a Green termékek (csökkentett adagban), a Kombucha, Herbanet teák (normál adagban) is fogyaszthatók. Coenzym Q10 normál adagban, Herbalance Pempő 1/2 kiskanállal, csak roboráláskor 1 kávéskanállal. 

Jó munkát és JÓ EGÉSZSÉGET!

Tisztelettel:

Dr. Mészáros Zsuzsanna Pécsi Tudományegyetem Oktató Háziorvosa