A vörösbor vegyületének mesterséges változatával kezelnék a cukorbetegséget!

untitled_480Az elhízás és a cukorbetegség elleni harc jövőbeli hatásos fegyvere lehet az a fejlesztés alatt álló gyógyszer, amely a vörösborban is megtalálható természetes növényi anyag, a reszveratrol nevű vegyület hatását utánozza. A mesterséges úton kifejlesztett vegyület a reszveratrolnál csaknem ezerszer hatékonyabbnak bizonyult az új egérkísérletekben.

A Cell Metabolism című szakfolyóiratban megjelent tanulmány szerint az SRT 1720 jelzésű szer a vörösborban is megtalálható reszveratrolnál nagyjából ezerszer hatékonyabb annak az enzimnek az aktiválásában, amely segíti az állatokat, hogy energiát égessenek el, illetve csökkenteni tudják inzulin- és vércukorszintjüket.

cellulit_330_332A magas kalóriatartalmú értrenden tartott egerek anyagcseréjét a Louis Pasteur Egyetem kutatócsoportja zsírégetésre ösztönözte, megakadályozva ezzel a testükben történő zsírlerakódást, vagyis az elhízást. A kutatók ugyanazokat az enzimeket aktiválták az egerekben, amelyek edzés közben az emberekben is aktiválódnak. A vizsgálatban a SIRT1 nevű fehérjét tanulmányozták, mivel a korábbi kísérletek már kimutatták, hogy a reszveratrol ezen a fehérjén keresztül ellensúlyozza a magas kalóriájú étrend bizonyos hatásait. Az eddigi egérkísérletek azonban arra is rávilágítottak, hogy emberek esetében több tíz liter bor lenne szükséges ahhoz, hogy ugyanazt a hatást fejtse ki, mint az egerekben a reszveratrol.

A kutatók ekkor kezdték kutatni egy erőteljesebb mesterséges szer létrehozásának lehetőségét, amely kimondottan a SIRT1 fehérjét célozza meg. Az új vizsgálat eredményei szerint az SRT 1720 már kis adagban is védte a magas kalóriájú étrenden tartott egereket az elhízástól, mindössze tíz hét alatt. Nagyobb adagban a szer teljesen megakadályozta a súlynövekedést, ezen kívül javította az egerek vércukor-toleranciáját és inzulinérzékenységét, amely a cukorbetegség leküzdésében az egyik legfontosabb eszköz. A tanulmány nem mutatott ki semmilyen mellékhatást, bár a kutatók hangsúlyozták, hogy az emberi kipróbálás előtt még további kutatások szükségesek a szer biztonságosságának és hatékonyságának kivizsgálására.

vega_food_310A reszveratrol a szőlőben és vörösborban található természetes vegyület, amely a polifenolok közé tartozik. A szakemberek szerint számos előnyös hatása van az egészségre, többek között segítheti a szívbetegségek megelőzését és lassíthatja az öregedést. Ugyanez a kutatócsoport egy korábbi tanulmányában már cukorbeteg emberek esetében is kimutatta, hogy a reszveratrol hatékonyan csökkenti az inzulin- és a vércukorszintet.

Forrás: MTI 2008. november 6.